Luni-Vineri: 09:00-17:00  0751.13.10.70

Ce inseamna curatare catalitica? Detalii, beneficii si dificultati ale acestui proces de curatare.

Imagine Ce inseamna curatare catalitica? Detalii, beneficii si dificultati ale acestui proces de curatare.

Curatarea spatiului pe care il folosim este importanta chiar daca vorbim de propria locuinta sau de zona in care ne desfasuram meseria. Un spatiu curat este unul placut, in care locuiesti sau iti desfasori activitatile cu drag. In plus, unele obiecte, electrocasnicele, ustensilele, toate acestea necesita o atentie sporita, o curatare adecvata, igienizarea acestora fiind esentiala atat pentru imbunatatirea performantei aparatelor casnice, cat si pentru sanatatea noastra. In locurile publice, in afacerile care se bazeaza pe interactiunea cu oamenii si, mai ales, pe servirea clientului cu anumite produse, curatenia trebuie sa fie impecabila, nerespectarea acestei conditii fiind periculoasa pentru afacere, dar mai ales pentru oamenii care consuma alimentele pregatite in conditii neigienice.

Cuprins

1. Ce inseamna curatare catalitica

Pana a stabili ce inseamna curatarea catalitica, trebuie sa facem referire si la spatiul in care acest proces are loc, anume bucataria. Pentru unii, bucataria nu reprezinta o problema atat de mare pentru ca nu o folosesc, prefera sa comande din oras, pentru unii bucataria reprezinta sursa de venit, dar pentru cei mai multi este locul in care se gateste mancarea pentru toata familia. De asemenea, pentru multi, bucataria poate fi un refugiu, iar gatitul o modalitate prin care acestia reusesc sa scape de stres. Pentru a face toate acestea asa cum trebuie, pentru a avea clienti multumiti, o familie fericita, bucataria trebuie curatata si ingrijita. Gatitul este o activitate care chiar daca este realizata cu cea mai mare atentie, poate produce murdarie imprejur. Urme si pete de ulei, de sosuri, de la diverse alimente pot ajunge pe plita, pot murdari peretii cuptorului, dar si piesele de mobilier. Toate urmele de ulei si de grasime pot fi indepartate cu usurinta prin folosirea unor degresanti pentru bucatarie. Curatarea catalitica are exact aceeasi sarcina, indeparteaza urmele de grasime, de ulei, firimiturile, dar si mancarea arsa.

2. Ce inseamna curatarea catalitica a cuptorului

Curatarea catalitica este o functie a cuptoarelor care vine in sprijinul celor care il folosesc fie in mod regulat, fie rar. Aceasta functie ne poate scapa de o sarcina care poate fi dificila, mai ales daca cuptorul nu a mai fost curatat de o perioada indelungata. Pe langa functia catalitica, cuptoarele pot avea o alta functie, dar al carei principiu este asemanator, iar aceasta este curatarea pirolitica. Principiul de functionare este acelasi, prin aplicarea unui tratament termic, orice urma de mizerie din interiorul cuptorului este indepartata prin descompunerea resturilor. Chiar daca pentru exteriorul si interiorul cuptorului am enumerat unele solutii, vasele si ustensilele folosite in timpul gatitului inca trebuie curatate. Cel mai rapid mod de a scapa de vasele murdare este prin a folosi o masina de spalat vase. Pentru o curatare corespunzatoare trebuie sa folosim detergenti pentru masini de spalat vase de calitate.

2.1. Curatarea catalitica a cuptorului electric

Cuptorul incorporabil electric este aparatul electrocasnic care dispune de aceasta functie, de curatare catalitica. Corect este sa ne referim la aceasta functie ca fiind autocuratare catalitica pentru ca noi nu trebuie sa facem nimic, decat sa setam cuptorul sa inceapa acest proces. Principiul de functionare este destul de simplu, dar ingenios. Cuptorul este dotat pe interior, peste peretii acestuia, cu panouri dintr-un email de ceramica. Acele panouri din ceramica au rolul de a absorbi resturile de mancare, de a o dezintegra si de a o transforma intr-o pulbere mult mai usor de curatat, fiind necesara folosirea unei lavete umede sau uscate. Acestea pot fi pozitionate pe peretii laterali, pe cel superior, dar si pe cel din spate, indiferent de pozitie unii pereti raman neprotejati, iar acestia au nevoie de o curatare suplimentara. Acest lucru este singurul dezavantaj al acestei functii care, de altfel, este foarte utila si eficienta.

2.2. Curatarea catalitica a cuptorului pe gaz

Cuptoarele clasice, cele care funtioneaza pe baza alimentarii cu gaz, nu dispun de functia curatarii catalictice. Aceasta este o caracteristica a cuptoarelor moderne, a cuptoarelor cu alimentare electrica. Cele clasice au nevoie de curatare manuala cu ajutorul unor detergenti clasici pentru bucatarie care au un rol important in usurarea sarcinii. Solutiile potrivite pot face o treaba la fel de buna precum cea indeplinita de autocuratarea catalitica.

Prin urmare, curatarea catalitica sau, corect spus, autocuratarea catalitica este o functie a cuptoarelor moderne care indeparteaza, cu ajutorul unei tehnologii moderne, ramasitele de alimente sau orice urme sau pete lasate de acestea, din interiorul cuptorului.

Sursa foto: pixabay.com.

Cosul meu

Cosul este gol.