Luni-Vineri: 09:00-17:00  0751.13.10.70

Curatarea canapelei: Cum obtii cele mai bune rezultate acasa?

Imagine Curatarea canapelei: Cum obtii cele mai bune rezultate acasa?

Oricat de pretentioasa ar fi canapeaua din living, o solutie va exista intotdeauna pentru o curatare eficienta care iti aminteste de prima zi. Desi multi oameni se feresc de anumite tapiterii, fie ca vorbim de o canapea din piele, din stofa sau din catifea, curatarea tapiteriei canapelei nu poate fi o dificultate in compania produselor si trucurilor care ii redau stralucirea.

Pete de cafea, de vin, de cerneala sau grasime, fiecare poate parea un cosmar pentru canapeaua la care tii, dar nu ai de ce sa iti faci griji. Pentru fiecare pata exista metode speciale si eficiente de curatare, iar in urmatoarele randuri vei descoperi cele mai bune solutii de indepartare si metodele prin care poti obtine o curatare profesionala chiar acasa.

Cuprins:

  1. Curatarea canapelei: Solutii de curatat canapele pentru toate tipurile de pete
  2. Curatarea canapelei acasa: Cum se curata tapiteria canapelei tale?
  3. Curatarea canapelei textile: Solutiile potrivite pentru curatarea canapelei din stofa
  4. Curatare canapelei din piele: Descopera solutiile prin care ii mentii stralucirea

1. Curatarea canapelei: Solutii de curatat canapele pentru toate tipurile de pete

Pentru cele mai eficiente rezultate, exista numeroase solutii de scos pete care elimina in cel mai scurt timp petele de cafea, vin, grasime sau cerneala, protejand materialele si oferind un rezultat imaculat, dar in lipsa lor exista si trucuri eficiente ce au la baza substante gasite in orice casa. Daca iti lipsesc aparatele speciale cu aburi sau produsele speciale de curatare, poti utiliza urmatoarele trucuri pentru eliminarea petelor inestetice:

  • Petele de cafea

Pentru o tapiterie textila, o astfel de pata poate fi eliminata prin folosirea unui produs special, dar in lipsa sa, un truc eficient pentru indepartarea petelor de cafea are la baza otetul si bicarbonatul de sodiu. Pentru tapiteria cu un grad ridicat de bumbac se va folosi doar otetul, o cantitate mica lasata sa actioneze aproximativ 10 minute. Dupa acest timp se va clati cu apa si detergent. In cazul unei tapiterii cu o tesatura mai rigida, bicarbonatul amestecat cu putina apa va ajuta la indepartarea petelor de cafea. Amestecul se lasa sa actioneze maxim 5 minute si se curata cu apa.

  • Petele de vin

Pentru eliminarea petelor de vin, in lipsa unei solutii de curatare, se poate folosi bicarbonatul de sodiu combinat cu otetul. Se va presara pe pata bicarbonat de sodiu si se va turna o cantitate mica de otet care va acoperi bicabonatul. Se lasa sa actioneze cateva minute, se va clati cu apa si se va usca, iar procedura se poate repeta pana este eliminata pata.

  • Petele de grasime

Pentru indepartarea petelor de grasime de orice tip, se poate utiliza un degresant special sau clasicul bicarbonat de sodiu. Se presara pe pata bicarbonat de sodiu pentru absorbtia excesului de grasime, se aspira si se aplica detergent diluat cu apa pentru indepartarea completa a petei.

  • Petele de cerneala

Daca cei mici au creat mici pete de cerneala sau pix pe canapea, pentru indepartarea petelor, se poate utiliza o combinatie de detergent combinat cu otet si apa calda. Se aplica detergentul lichid combinat cu o cantitate mica de otet diluat cu o masura dubla de apa calda, se clateste si se usuca suprafata.

Solutii pentru curatarea canapelelor si suprafetelor auxiliare

Un inalbitor fara clor este solutia care te ajuta sa indepartezi eficient petele de pe materialele deschise si nu numai, fiind adaptat si materialelor colorate spre deosebire de clorul clasic. Un inalbitor fara clor pentru indepartarea petelor poate utiliza pe orice tip de tesatura si functioneaza eficient fara a fi afectat de o anumita duritate a apei. Functioneaza perfect pe tesaturile delicate, albe, dar poate fi folosit si pe cele colorate fara probleme. O cantitate de 20 de grame este adaptata unui kg de material. Inainte de utilizare trebuie sa tii cont cu strictete de dozaj pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Pentru spalarea tapiteriei, trebuie sa folosesti un detergent adaptat materialului tapiteriei. In functie de nevoi si de petele pe care trebuie sa le indepartezi, poti folosi un detergent degresant sau unul igienizant. Daca tapiteria este alba, in cazul petelor profunde poti utiliza si clor. Pentru indepartarea instanta a petelor, se dizolva o cantitate de 90 ml intr-un litru de apa si se inmoaie pata timp de 5 minute. Pentru spalarea automata, se introduce o cantitate de 100 ml in compartiment si se utilizeaza doar programul scurt.

Pentru ca ingrijirea unei canapele nu se rezuma doar la tapiterie, este nevoie de o atentie directionata si spre materialele auxiliare. Pentru o canapea cu picioare sau piese aditionale din lemn, se va utiliza o solutie de curatare pentru suprafete din lemn pentru a mentine suprafetele in cea mai buna forma. O solutie pe baza de ceara reuseste sa curete intr-o singura aplicare suprafetele, sa le redea stralucirea si sa le asigure protectia optima pe termen lung.

2. Curatarea canapelei acasa: Cum se curata tapiteria canapelei tale?

Pentru a evita petele de profunzime care necesita mai multe eforturi, este bine sa cureti locul imediat. Fiecare pata va fi mult mai greu de indepartat dupa cateva minute. In acelasi timp, trebuie sa tii cont de faptul ca fiecare material necesita o ingrijire diferita si este bine sa te uiti intotdeauna pe recomandarile de ingrijire pentru a sti ce produse functioneaza mai bine si cum se spala tapiteria. In manualul de instructiuni vor fi mereu precizate informatii importante referitoare la produsele de curatare recomandate pentru spalarea si intretinerea materialelor.

Printre cele mai eficiente instrumente de curatare pentru canapea se numara peria, aspiratorul, aparatul de curatare cu aburi, alaturi de o serie de produse de curatare precum detergentii, inalbitorii fara clor, clorul pentru materialele albe si solutiile de curatare pentru suprafetele din lemn. O perie speciala, compatibila cu aspiratorul, va ajuta la o curatare in profunzime a canapelei. Este eficienta in spatiile greu accesibile si ajuta la indepartarea prafului si alergenilor. In aceeasi masura, un aparat de calcat cu aburi va fi extrem de eficient pentru o canapea cu o tapiterie textila cu falduri. Un astfel de dispozitiv te ajuta sa calci eficient tapiteriile delicate, asigurand simultan si reimprospatarea materialelor.

3. Curatarea canapelei textile: solutiile potrivite pentru curatarea canapelei din stofa

Canapelele cu o tapiterie textila vin intr-o varietate de forme si culori. Sunt printre cele mai populare optiuni, iar pentru o durata prelungita, au nevoie de o ingrijre speciala prin care sunt mentinute ca in prima zi. In functie de instructiunile cu care vine o astfel de canapea, o tapiterie textila se poate curata in functie de model cu solutii pe baza de apa (W), cu solutii de curatare pe baza de apa si solventi (WS) sau doar cu solventi (S). Acesti indici sunt prezenti in manualul de utilizare sau pe eticheta canapelei si iti vor oferi un ajutor de baza in alegerea produselor potrivite.

Daca detii o canapea textila, pentru cele mai bune rezultate si cele mai reduse eforturi, poti opta pentru un aparat de curatare cu aburi. Pentru intretinerea si curatarea canapelei din stofa se recomanda perierea. O perie conceputa pentru canapele va asigura indepartarea prafului si alergenilor, iar cu o astfel de ustensila, alaturi de aspirator, vei putea curata eficient si spatiile greu accesibile.

Pentru pete, solutiile adaptate suprafetelor textile, bicarbonatul sau otetul vor functiona eficient pentru indepartarea petelor inestetice. Pentru uscare se poate folosi un prosop moale cu care se va tapota suprafata sau un aparat special care asigura o uscare eficienta intr-un timp mai scurt. O canapea cu o tapiterie textila se poate dezinfecta cu ajutorul unui detergent igienizant diluat cu apa. O astfel de solutie pulverizata delicat va asigura igienizarea dorita daca va fi lasata sa actioneze cateva minute, inainte de uscare.

4. Curatarea canapelei din piele: Descopera solutiile de curatare prin care ii mentii stralucirea

O canapea din piele poate fi mai pretentioasa, dar in compania produselor potrivite o vei putea ingriji cu eforturi reduse. In curatarea si intretinerea unei canapele din piele ecologica, trebuie sa folosesti substante mai putin abrazive, un detergent mai delicat si materiale din microfibra. Este importanta o curatare constanta pentru indepartarea prafului si alergenilor, deoarece o canapea din piele este mai pretentioasa si necesita o ingrijire atenta pentru a-si pastra aspectul in timp.

Indicatiile din manualul producatorului sunt esentiale inainte de aplicarea produselor de curatare, pentru a proteja culoarea tapiteriei. Indicii W, WS sau S sunt esentiali inainte de alegerea solutiilor de curatat canapele. Un indice W va indica orientarea spre produse de curatare pe baza de apa, SW indica folosirea produselor pe baza de apa, dar si uilizarea solventilor, pe cand S indica strict folosirea solventilor. Respectand instructiunile din manual, vei face alegerea potrivita si ii vei conferi tapiteriei o ingrijire corespunzatoare care se va vedea in timp.

Si in curatarea tapiteriei canapelei din piele, aspiratorul alaturi de o perie speciala ofera cele mai eficiente rezultate. O canapea din piele, spre deosebire de una textila, are nevoie si de o solutie special conceputa pentru protectie, cunoscuta si sub numele de balsam de hidratare. O astfel de solutie destinata tapiteriilor din piele ofera protectie, ajuta in preventia crapaturilor si ii confera canapelei o protectie UV prin care este prevenita decolorarea.

O canapea este o adevarata piesa de rezistenta, ocupa un loc special in orice living si transmite cel mai bine persoanlitatea spatiului, asadar merita un tratament special. Oferindu-i o ingrijire corespunzatoare, vei reusi sa te bucuri mai mult de ea si o vei ajuta sa arate ca in prima zi si dupa cativa ani.

Sursa foto: Unsplash

Cosul meu

Cosul este gol.