Luni-Vineri: 09:00-17:00  0751.13.10.70

Curatarea covorului: cum se face corect si ce greseli sa eviti?

Imagine Curatarea covorului: cum se face corect si ce greseli sa eviti?

Curatarea covorului acasa este o etapa esentiala a curateniei. Depunerile de praf, acarieni, reziduuri si impuritati sunt frecvente in firele covoarelor, de aceea ele trebuie curatate regulat, folosind cele mai bune metode in functie de materialul acestora si de nivelul de murdarie. Din fericire, covoarele si carpetele se pot curata usor acasa, fara sa fie nevoie de ore in sir dedicate acestei activitati. Fie ca te pregatesti de o curatenie generala sau iti doresti sa intretii corespunzator covoarele pe care le ai acasa, am pregatit pentru tine cateva sfaturi utile si cateva greseli pe care sa le eviti atunci cand vine vorba de curatarea covoarelor:

Cuprins:

  1. Cum se curata covorul corect: sfaturi si trucuri
  2. Cu ce se curata covorul murdar: ce greseli sa NU faci

Cum se curata covorul corect: sfaturi si trucuri

Daca iti doresti sa cureti corect covoarele de acasa, iata ce pasi trebuie sa urmezi:

Inainte de toate, aspira

Primul pas pentru a curata corect covoarele si carpetele este sa aspiri praful si reziduurile aflate intre fire, fie ele la suprafata sau in profunzime. Cele mai indicate tipuri de aspiratoare pentru acest procedeu sunt cele cu aburi, insa poti folosi orice fel de aspirator. Alege un accesoriu tip perie pentru a aspira eficient fiecare zona a covoarelor si nu uita sa aspiri de cateva ori intregul covor pentru a te asigura ca ai indepartat reziduurile de suprafata.

Foloseste o solutie pentru covoare

Aspiratorul nu poate indeparta toata murdaria ce se depune intre firele covoarelor, de aceea este o idee buna sa apelezi la solutii pentru carpete si covoare. Acestea se aplica cu ajutorul unei perii speciale cu care poti spala fiecare zona a covoarelor pentru a indeparta impuritatile, praful si reziduurile. Poti achizitiona un accesoriu tip perie pentru spalarea covoarelor din hypermarket-uri, insa acestea nu reprezinta singura solutie. Daca nu ai la indemana o perie pentru covoare, foloseste cu incredere bureti si spalatoare pentru vase, cu mentiunea sa alegi produse care nu au o suprafata foarte abraziva pentru a nu deteriora covoarele. Dupa ce ai aplicat bine produsele de curatare, nu uita ca majoritatea acestora necesita clatire, pe care o poti face fie in cada cu dusul, fie tot cu un burete imbibat in apa curata sau o perie curata.

Usuca corect covorul

Poti usca covorul natural, daca il poti aseza intr-un loc unde sa nu se afle in bataia directa a razelor de soare si sa il poti feri de umezeala prea mare. De asemenea, daca temperatura din casa este una potrivita, atunci poti aseza covorul la locul lui pentru a se usca, insa nu este indicat sa calci pe acesta pana cand nu s-a uscat complet.

Cu ce se curata covorul murdar: ce greseli sa NU faci

Iata ce greseli sa eviti atunci cand vrei sa cureti covoarele murdare:

  • NU aplica produsele inainte de a la testa. Produsele de curatare pot deteriora covoarele, in special atunci cand nu se potrivesc cu materialul acestora. Inainte de a aplica solutia de curatare, testeaz-o pe o suprafata foarte mica a covorului cu cel putin 24 de ore inainte. Daca nu apar discoloratii sau alte defecte in urma aplicarii produsului, atunci il poti folosi pe intreaga suprafata a covorului.
  • NU utiliza covorul inainte de usucarea lui completa. Daca vei lasa covorul ud in camera si vei continua sa il folosesti in mod uzual risti sa il patezi sau sa anulezi efectele curatarii. Suprafetele umede absorb mult mai usor reziduurile si murdaria, de aceea este important sa astepti pana la uscarea completa a covorului inainte de a-l folosi.
  • NU folosi perii, bureti sau lavete abrazive. Materialele foarte abrazive pot deteriora firele covoarelor, in special daca ai covoare impletite, cu fire crete sau foarte pufoase.

Curatarea covoarelor se poate face usor acasa, insa pentru o curatare ca la carte vei avea nevoie de solutii calitative si de putin timp la dispozitie pentru a le aplica corespunzator. De asemenea, inainte de a aplica orice tip de produse de curatenie este important sa aspiri covorul foarte bine. In acest fel, vei indeparta o buna parte din praf si din reziduurile de suprafata si iti vei usura munca atunci cand vine vorba de aplicarea solutiilor de curatare.

Sursa foto: Pexels.com

Cosul meu

Cosul este gol.