Curatarea parchetului murdar - ce trebuie sa stii pentru a avea un parchet ca nou
Curatarea parchetului murdar - ce trebuie sa stii pentru a avea un parchet ca nou
Fara doar si poate, parchetul este alegerea perfecta pentru orice tip de incapere. O podea de parchet este practica, durabila si arata uimitor atunci cand este pastrata intr-o stare buna. Chiar daca se mai pot petrece mici accidente care au ca rezultat murdarirea podelei, din fericire, curatarea si intretinerea parchetului nu necesita eforturi sau costuri majore.
In acest articol, vei putea gasi informatii utile despre cum poti curata pana si cele mai dificile pete de murdarie, precum si sfaturi generale pentru o curatenie eficienta a parchetului.
CUPRINS
- Ce trebuie sa faci inainte sa cureti parchetul murdar?
- Curatarea parchetului laminat pas cu pas
- Sfaturi si idei pentru o curatare eficienta a oricarui tip de parchet din lemn
1. Ce trebuie sa faci inainte sa cureti parchetul murdar?
Inainte sa te apuci de curatarea parchetului propriu-zisa, este recomandat sa pui la punct o strategie de curatenie. Scopul acesteia este sa te asigure ca ai toate instrumentele la indemana si ca folosesti produse compatibile pentru tipul de parchet din spatiul sau locuinta ta.
Asadar, in primul rand, identifica din ce material este facuta podeaua. In general, parchetul poate fi din lemn masiv, laminat sau stratificat. La randul lor, parchetele pot fi tratate cu anumite substante pentru a asigura mai multa protectie impotriva murdariei sau umiditatii: acestea pot fi cerate, unse cu ulei sau lacuite.
Parchetul laminat poate fi curatat la fel ca podelele standard din lemn masiv. Cu toate acestea, trebuie sa tii cont ca bucatile de lemn folosite pentru parchet sunt mult mai mici si mai subtiri, prin urmare trebuie tratate cu mai multa grija. De aceea, este important sa alegi un produs de curatare profesional adecvat: pe baza de ulei pentru parchetul lacuit sau pe baza de ceara pentru podelele din poliuretan. Daca nu esti hotarat ca ai cumparat produsul potrivit, testeaza-l mai intai pe o portiune mica a parchetului, intr-o zona mai greu de accesat.
Iata de ce mai ai nevoie inainte de inceperea curatarii parchetului:
- Matura sau aspirator;
- Mop si galeata cu apa calduta;
- Un burete sau o perie mai abraziva in cazul petelor persistente;
- Solutii profesionale de curatenie;
- Prosoape de bucatarie extra-absorbante.
2. Curatarea parchetului laminat pas cu pas
Odata ce ai pregatit totul, poti trece la procesul de curatare a parchetului. Asigura-te ca podeaua este libera, asa ca nu uita sa muti mobilierul si sa scoti covoarele. Urmeaza in contiuare acesti pasi si astfel vei avea un parchet curat:
PASUL 1. Aspira podeaua pentru a indeparta murdaria si eventualele reziduuri. Aici poti folosi o matura cu un faras sau un aspirator. Utilizeaza peria speciala a aspiratorului, pentru a te asigura ca acesta nu va zgaria parchetul.
PASUL 2. Verifica si indeparteaza orice particule ramase (nisip, praf, murdarie) - acestea pot cauza zgarieturi daca nu sunt indepartate. Utilizeaza o carpa sau un prosop de hartie usor umezit pentru a indeparta praful sau alte reziduuri care au ramas in colturile podelei.
PASUL 3. Sterge podeaua cu un mop umed - curatarea obisnuita ar trebui sa necesite putina apa calda si o cantitate (estimata in functie de volumul de apa) de detergent clasic pentru parchet. Nu uita sa storci bine mopul intre clatiri. Usuca cu ajutorul unei carpe excesul de apa de pe parchet pentru a evita deteriorarea acestuia.
PASUL 4. Daca acest lucru nu da rezultate si petele nu au disparut, ia in considerarea utilizarea unui produs de curatare specializat pentru pardoseli. Astfel de solutii sunt concepute special pentru a fi utilizate pe diverse tipuri de parchet, oferindu-le o stralucire de durata. De asemenea, poti folosi o perie pentru indepartarea petelor mai persistente.
PASUL 5. Multe produse profesionale nu necesita clatire, insa daca constati ca parchetul se usuca mai greu - o carpa curata sau un prosop de bucatarie poate absorbi reziduurile de apa sau substante.
3. Sfaturi si idei pentru o curatare eficienta a oricarui tip de parchet din lemn
- Foloseste cat mai putina apa in curatenia podelelor. In general, expunerea la orice surse de apa dauneaza lemnului deoarece determina umflarea si deteriorarea acestuia.
- Evita curatarea parchetului cu abur. Desi un aparat de curatat cu abur foloseste o cantitate minima de umiditate, caldura degajata va afecta modul in care placile de parchet se imbina.
- Produsele de curatare pentru parchet au substante nutritive care ajuta la mentinerea aspectului, dar si a calitatii lemnului.
- Evita substante de curatare puternice pe baza de alcool - acestea pot decolora parchetul sau pot ataca stratul de protectie lacuit sau cerat al podelei.
- Protejeaza zonele din casa cu trafic intens - cum ar fi zonele de intrare sau holurile - cu ajutorul unei mochete sau a unui covor decorativ.
- Curata si intretine in mod regulat parchetul. Eventualele pete de murdarie nu vor avea timp sa se intareasca si in plus, parchetul isi va mentine un aspect curat si o prospetime de lunga durata.
Curatarea parchetului nu a fost niciodata mai simpla de atat! Urmeaza aceste instructiuni eficiente pentru a avea un parchet curat, stralucitor si care va rezista mai mult trecerii timpului.
Sursa foto: shutterstock.com, pexels.com.