Luni-Vineri: 09:00-17:00  0751.13.10.70

Igrasia - ce trebuie sa stii pentru a scapa eficient de aceasta

Imagine Igrasia - ce trebuie sa stii pentru a scapa eficient de aceasta

Detinerea unei locuinte vine la pachet cu o multime de responsabilitati. Aceasta trebuie sa fie intretinuta corespunzator pentru a te putea bucura de ea o viata intreaga. In orice casa apar, mai devreme sau mai tarziu, diverse probleme care necesita atentie si care trebuie sa fie remediate cat mai repede cu putinta. Una dintre cele mai intalnite probleme in casele oamenilor este reprezentata de igrasie. Aceasta nu numai ca este inestetica, dar poate aduce cu sine si aparitia unor boli care pot afecta grav sanatatea locatarilor. De aceea, igrasia trebuie sa fie indepartata chiar de la primele semne ale aparitiei sale pe peretii casei.

Citeste in continuare si descopera tot ce trebuie sa stii despre igrasie si cum poti sa o combati intr-un mod eficient, pentru a nu intampina probleme majore.

Cuprins

Ce este igrasia si de la ce se formeaza

Ce este igrasia si de la ce se formeaza

Igrasia nu este altceva decat o umezeala care persista pe pereti si care, scapata de sub control, duce la aparitia mucegaiului. Aceasta problema inestetica isi face aparitia, in general, din cauza materialelor de proasta calitate care au fost folosite pentru construirea cladirii. Aceste materiale tind sa retina apa si sa mentina umezeala constanta. Apa care este retinuta de catre porii peretilor provine de la:

  • Uscatul rufelor in interiorul camerei fara a fi efectuata o aerisire corespunzatoare care sa elimine umiditatea creata de acestea;
  • Calcatul hainelor folosind un fier de calcat pe baza de aburi;
  • Gatitul cu geamurile si hota inchisa fara aerisirea spatiului dupa terminarea treburilor;
  • Posibile tevi deteriorate aflate in peretii casei care permit apei sa se infiltreze si sa strice aspectul acestora;
  • Lipsa unui sistem de ventilatie corespunzator necesitatilor casei tale;
  • Izolarea proasta a acoperisului si a peretilor exteriori, care favorizeaza patrunderea apei.

Asadar, igrasia este favorizata de condens si de infiltratiile nedorite ale apei. Aceste infiltratii apar in urma fenomenelor meteorologice precum ploile si ninsorile. In ceea ce priveste condensul, acesta este favorizat de izolatia care nu este facuta corespunzator. Vaporii preveniti din diverse activitati casnice se transforma in apa in momentul atingerii unei anumite temperaturi.

Modul in care este construita casa conteaza foarte mult, intrucat daca nu sunt folosite si combinate materiale calitative si potrivite locului respectiv, problemele vor aparea unele dupa altele. Inainte de tencuirea peretilor, este necesar ca umezeala acumulata sa se evapore pentru ca acestia sa nu aiba de suferit ulterior si sa se deterioreze. Hidroizolatia necesita si ea o atentie sporita, intrucat o hidroizolatie necorespunzatoare a casei va permite apei si umezelii sa se infiltreze in pereti si sa cauzeze probleme. Un alt factor care joaca un rol important in acest context este reprezentat de lumina. Lipsa acesteia nu face decat sa favorizeze inmultirea si extinderea mucegaiului, creand un mediu prielnic pentru acesta. De aceea, este important ca in spatiile lipsite de lumina naturala sa fie instalate sisteme de ventilatie suplimentare, care sa elimine umezeala.

Igrasia este usor de identificat, intrucat locurile in care apare vor incepe sa arate inestetic, iar peretii se vor mentine umezi chiar si dupa o aerisire corespunzatoare. In plus, in casa isi va face simtita prezenta un miros deloc agreabil, care va afecta imediat dispozitia locatarilor. Atunci cand igrasia se accentueaza, peretii incep sa se decojeasca, iar condensul apare tot mai des pe ferestre. Dupa toate acestea, poate sa apara mucegai, urme de apa, pete negre pe tavan, pe pereti si in spatele elementelor de mobilier. Zonele ascunse de mobilier trebuie sa fie verificate des, intrucat nu beneficiaza de destula lumina si favorizeaza dezvoltarea igrasiei. Peretii umezi nu reprezinta intodeauna un semn al aparitiei igrasiei, intrucat in timpul efectuarii unor activitati precum gatitul sau facerea unui dus, acestia se umezesc. Peretii care nu prezinta igrasie se vor usca dupa terminarea treburilor si efectuarea aerisirii.

Cum dauneaza igrasia locuintei si sanatatii

Cum dauneaza igrasia locuintei si sanatatii

In momentul in care prezenta umiditatii si a caldurii excesive conduce la aparitia mucegaiului, igrasia devine extrem de daunatoare, deoarece se extinde si distruge tot ceea ce intalneste in cale. Mucegaiul se dezvolta in majoritatea cazurilor in baie, bucatarie si camara. Acesta apare in colturile incaperilor si acapareaza peretii si tavanul. Odata cu trecerea timpului peretii se vor eroda, faianta si tencuiala vor incepe sa se desprinda, parchetul se va umfla, iar vopseaua se va exfolia. Toate acestea iti vor distruge locuinta si vei fi nevoi sa investeti constant in reparatii.

Pe langa daunele pe care le provoaca locuintei, igrasia poate genera foarte multe probleme de sanatate. Daca aceasta problema este scapata de sub control si se extinde haotic, majoritatea oamenilor incep sa se confrunte cu iritatii pe diverse parti ale corpului. Acestea sunt cele mai minore probleme, insa in cazul persoanelor mai sensibile pot aparea probleme precum rinita alergica, care reprezinta o inflamatie a mucoasei nazale. In cazul celor care sufera de boli care au de-a face cu caile respiratorii, prezenta igrasiei poate amplifica aceste probleme si duce la aparitia unor complicatii. Astmul este o afectiune tot mai intalnita din cauza sederii pe perioade lungi de timp in spatii inchise si neaerisite corespunzator. De asemenea, toxinele eliberate de catre mucegai au efecte nocive asupra sistemului nervos si asupra dispozitiei generale.

Cum scapi de igrasie sigur si eficient

Cum scapi de igrasie sigur si eficient

In momentul in care observi ca igrasia a afectat un perete din locuinta ta, trebuie sa identifici cauza. Analizeaza bine incaperea si gandeste-te ce a dus la cresterea umiditatii. Identificand sursa problemei, vei putea sa stii cum sa procedezi pentru a o rezolva. Daca nivelul de umiditate poate fi redus, igrasia nu se va mai extinde. Atunci cand te confrunti doar cu aceasta, de cele mai multe ori poti sterge peretii bine si poti sa le aplici un nou strat de vopsea. Cazurile in care igrasia este severa si urmata de aparitia mucegaiul sunt, insa, si ele des intalnite. In acest context, un strat nou de vopsea nu va rezolva problema, pentru ca sunt necesare solutii special concepute pentru eliminarea mucegaiului. In caz contrar, neaplicarea acestor solutii va conduce la dezvoltarea microorganismelor, afectand locuinta si sanatatea.

Printre cele mai recomandate solutii pentru eliminarea igrasiei si mucegaiului se numara:

Aerisirea corespunzatoare si constanta a tuturor incaperilor din locuinta, in special a celor in care se desfasoara activitati care cresc nivelul de umiditate;

Folosirea unui dezumidificator care sa mentina umiditatea din incapere la un nivel normal, astfel incat sa nu favorizeze aparitia igrasiei si daunele provocate ulterior de aceasta;

Folosirea metodei electro-osmotice, cu ajutorul careia igrasia este combatuta utilizand curentii electrici de mica tensiune care au rolul de a cristaliza apa, astfel incat sa nu se mai infiltreze prin pereti;

Identificarea infiltratiilor, a scurgerilor de apa si remedierea acestora;

Amplasarea multor plante in incaperea afectata, acestea absorbind umiditatea si tinand-o sub control;

Folosirea dezinfectantilor si solutiilor speciale care sa elimine eficient problema.

Pe piata exista multe produse profesionale impotriva igrasiei si mucegaiului. Acestea se prezinta intr-o varietate de forme si se pot aplica direct, pulveriza sau pot fi folosite pentru finisare. Spray-urile antimucegai sunt printre cele mai eficiente si se gasesc intr-o gama variata pentru a putea folosite si de persoanele care sufera de diverse alergii. Acestea sunt atat cu clor, cat si fara, pentru a se putea plia pe toate contextele. Inainte de aplicarea acestor solutii, zonele afectate trebuie sa fie curatate si sterse corespunzator pentru a pregati suprafata. Dupa efectuarea acestor pasi, se pot aplica solutiile speciale si lasate sa isi faca efectul. In timpul aplicarii acestora, incaperile trebuie sa fie bine aerisite, fiind recomandata sederea in alte spatii in primele cateva ore. In functie de gravitatea situatiei, aceste solutii se pot reaplica pentru o eficienta crescuta. Pe piata exista si solutii de hidroizolare care se pot aplica pe peretii care mentin umiditatea ridicata. In general, acestea contin substante care creeaza un strat izolator in zona in care este utilizat si previn mentinerea umezelii. In cazul in care igrasia isi face in continuare de cap, este recomandat sa apelezi la ajutorul unui specialist. Acesta va sti exact ce trebuie facut si folosit pentru a indeparta definitiv problema.

In timpul acestui proces trebuie sa fie identificate toate problemele care au dus la aparitia igrasiei, intrucat tratarea acesteia cu solutiile speciale va avea efectul dorit doar daca cauzele sunt remediate. Cel mai important este verificarea tuturor instalatiilor si a tevilor pentru eliminarea infiltratiilor si scurgerilor nedorite de apa. In cazul identificarii multor probleme, este indicata renovarea spatiului in totalitate.

Sfaturi pentru prevenirea igrasiei

Sfaturi pentru prevenirea igrasiei

Pentru a evita cat mai mult cu putinta aparitia igrasiei si a mucegaiului, trebuie sa fie asigurata o temperatura constanta in casa, iar nivelul de umiditate sa fie tinut sub control. Acest lucru este posibil daca aerisirea se efectueaza frecvent si in special in timpul efectuarii activitatilor care produc aburi. In orice spatiu interior este recomandat o sistem de ventilatie, cu precadere in camere precum baia si bucataria, in care gradul de umiditate creste zilnic.

In perioadele reci din an, este important ca in toate incaperile sa fie pastrata o temperatura constanta pentru a evita formarea condensului. Chiar daca o camera nu este folosita pe timp de iarna, aceasta trebuie sa fie incalzita. In orice casa este bine sa detii plante, intrucat acestea sunt o sursa buna de oxigen si atrag umezeala.

In cazul in care efectuezi renovari, este indicata folosirea materialelor de calitate, care nu favorizeaza aparitia igrasiei si mucegaiului. Peretii pot fi finisati cu vopsea lavabila antimucegai, chiar daca nu se pune problema ca spatiul pe care il detii sa fie predispus la igrasie. Prevenirea acesteia este mult mai usor de realizat decat indepartarea. De asemenea, trebuie evitat gatitul excesiv fara folosirea unei hote, calcatul in camere neventilate, uscatul frecvent al unui numar mare de rufe in incaperi.

Daca te numeri printre norocosii care dispun de un sistem de climatizare, atunci verifica frecvent starea acestuia pentru a te asigura ca functioneaza in parametrii normali. Daca functioneaza corespunzator, acesta te va ajuta extrem de mult in scaderea nivelului de umiditate si in mentinerea acestuia la o valoare normala.

In concluzie, igrasia reprezinta o problema des intalnita, asupra careia trebuie actionat chiar de la primele semne. Aceasta poate fi eliminata folosind solutii speciale si efectuand ajustari in locuinta. Mediul in care alegem sa ne petrecem timpul trebuie sa fie igienizat si intretinut corespunzator din toate punctele de vedere pentru a nu dauna in niciun fel sanatatii care este atat de importanta.

Sursa foto: Shutterstock.com.

Cosul meu

Cosul este gol.