Luni-Vineri: 09:00-17:00  0751.13.10.70

Spalatul geamurilor - cum sa redai stralucirea si transparenta ferestrelor intr-un mod cat mai eficient

Imagine Spalatul geamurilor - cum sa redai stralucirea si transparenta ferestrelor intr-un mod cat mai eficient

In procesul de curatare a unui spatiu, spalarea geamurilor reprezinta partea cea mai dificila, care implica mult timp si efort, deoarece acestea pot fi pozitionate la inaltime, in zone greu accesibile sau pot ocupa suprafete foarte mari. Totodata, fiind permanent expuse fenomenelor meteorologice, in partea de exterior pot prezenta un grad ridicat de murdarie care este greu de eliminat.

Cu toate acestea, nicio curatenie generala nu este completa fara o spalare eficienta a geamurilor, fie ca vorbim despre o locuinta, o zona industriala sau de domeniul HoReCa.

Cu ajutorul sfaturilor, trucurilor si a celor mai bune solutii si instrumente, fiecare efort depus va reda stralucirea si transparenta geamurilor, astfel incat orice incapere sa fie mai curata si mai luminoasa.

Cuprins:

  1. Solutii si instrumente necesare pentru spalat geamuri
  2. Sfaturi pentru curatare geamuri intr-un mod cat mai eficient
    1. Tehnici pentru curatat geamuri exterioare
    2. Tehnici pentru sters geamuri interioare
    3. Spalarea geamurilor acasa
    4. Metode de spalat geamuri in zona industriala si HoReCa 

1. Solutii si instrumente necesare pentru spalat geamuri

Inainte de inceperea actiunii propriu-zise, e nevoie de achizitionarea si pregatirea principalelor produse cu ajutorul carora se va realiza curatarea geamurilor. Din arsenalul de curatenie nu trebuie sa lipseasca peria sau laveta uscata pentru indepartarea prafului, apa cu detergent pentru tocuri si pervaz, buretele si solutia speciala pentru spalarea geamurilor cu un continut ridicat de alcool, stergatorul pentru geam, racleta, pielea de caprioara sau material din microfibra (laveta din microfibra) pentru stralucire, role de hartie, scara.

Cantitatile de produse vor fi pregatite in functie de suprafata zonei care va fi curatata, astfel, daca se doreste spalarea geamurile unui spatiu casnic, volumul solutiilor achizitionate va fi unul redus, fiind suficiente recipientele cu pulverizator, comparativ cu suprafetele din zona industriala sau HoReCa unde e nevoie de solutii in cantitati mari, depozitate vrac, in canistre sau la peturi.
Pentru a accesa zonele inalte dintr-o locuinta se poate utiliza o scara sau folosi raclete cu brate lungi telescopice,  in schimb pentru a spala geamurile unui hotel sau unei cladiri de birouri cu multe etaje se apeleaza la schele, nacele pentru partea exterioara sau la roboti pentru aspirarea si spalarea ferestrelor inalte.

2. Sfaturi pentru curatare geamuri intr-un mod cat mai eficient

Un aspect foarte important de care trebuie sa se tina cont atunci cand are loc actiunea de spalare a geamurilor este starea vremii, deoarece o zi foarte insorita va usca mult prea rapid solutiile aplicate, lasand urme pe geamuri. O zi innorata, cu temperaturi medii, fara risc de ploaie sau vant, este ocazia perfecta pentru a incepe curatenia, astfel incat tot efortul depus sa nu fie in zadar.

Inainte de a aplica apa si solutiile speciale pentru geamuri e foarte important sa se inlature praful sau reziduurile depuse pe sticla si din colturi, pentru a usura procesul de curatenie.

Indepartarea obiectelor, a perdelelor si jaluzelelor va face posibil accesul in orice zona de lucru, evitand orice risc de accidentare sau pagube care se pot produce.

2.1. Tehnici pentru curatat geamuri exterioare

Curatarea ferestrelor si fatadelor din sticla in zona de exterior implica un grad mai ridicat de dificultate, in special la cladirile inalte care apartin atat zonelor casnice, cat si zonelor industriale, ori care sunt folosite drept cladiri de birouri, hoteluri, pavilioane expozitionale. 

Tehnici pentru curatat geamuri exterioare

In general, spalarea acestor suprafete se realizeaza cu ajutorul specialistilor care utilizeaza produse profesionale, apeland la alpinisti utilitari echipati corespunzator cu hamuri si sisteme de siguranta, care folosesc platforme mobile pentru a ajunge la orice inaltime sau instrumente cu brate telescopice foarte lungi.

Spalarea geamurilor in exterior acasa prezinta pericol de accidentare, de aceea, se recomanda evitarea pozitionarii pe marginea ferestrei si accesului cat mai in afara pentru a inlatura riscul de dezechilibru si cadere in gol.

2.2. Tehnici pentru sters geamuri interioare

Spalarea geamurilor in interior este o actiune mult mai facila, gradul de murdarie fiind mult mai mic si mai usor de indepartat. Folosind o scara inalta sau dispozitive cu brate telescopice se poate  aplica cu succes intreaga procedura de eliminare a prafului cu ajutorul unui obiect uscat, ca apoi sa fie spalat cu apa si solutie speciala cu alcool pentru suprafete vitrate. Un ultim pas o reprezinta stergerea geamurilor cu hartie sau lavete speciale pentru a reda stralucirea si a elimina orice urma de pata.

2.3. Spalarea geamurilor acasa

Spalarea geamurilor acasa de catre membrii familie poate aduce si o economie de bani in bugetul acesteia, implicand toti membrii in procedura de curatenie a spatiului in care locuiesc. Chiar daca se cunosc multe metode traditionale, mostenite de-a lungul timpului, care implica spalarea geamurilor cu produse preparate in casa, cum ar fi amestecul de apa si otet, bicarbonatul sau zeama de lamaie, e recomandat sa se apeleze la produse profesionale pentru un rezultat cat mai sigur si mai rapid.

Trecerea de la clasicul ziar reciclat folosit pentru stergerea ferestrelor la lavete din microfibra reprezinta un pas inainte pentru a scapa de stropii de ploaie sau de praful depus pe geamuri.

Spalarea geamurilor acasa

Daca locuinta se afla situata pe un bulevard principal, intr-o zona intens circulata si expusa la poluare, se poate investi si intr-un aspirator de praf, care va capta cu usurinta particulele ce se depun permanent, fiind si o buna metoda de intretinere a curateniei.
 
Referitor la tehnica de lucru, e important sa se pastreze o miscare unitara, pe verticala sau pe orizontala, pentru a evita urmele de solutie care se pot scurge treptat.

2.4. Metode de spalat geamuri in zona industriala si HoReCa

Ingrijirea exterioara a constructiilor tip office sau din zona HoReCa reprezinta prima impresie pe care o cladire o lasa unui posibil client sau partener de afaceri. Arhitectura moderna care implica fatade vaste din sticla, presupune si o intretinere corespunzatoare care se poate realiza doar cu ajutorul firmelor specializate, care folosesc produse profesionale. Prin intermediul  alpinistilor utilitari, care pot folosi doar franghii pentru a reduce costurile montarii unei schele, geamurile vor fi spalate si curate cu ajutorul solutiilor speciale pentru indepartarea murdariei, aplicand totodata si un tratament special pentru stralucirea uniforma a geamurilor si o claritate a sticlei.

Un plus in accesarea acestor servicii o reprezinta rapiditatea cu care se desfasoara intreaga actiune, fara de care administratorii cladirilor nu ar reusi sa mentina un nivel inalt al curateniei si o buna imagine a afacerii pe care o gestioneaza.
 
Asadar, chiar daca este o actiune migaloasa si periculoasa in anumite situatii, spalarea geamurilor nu trebuie amanata sau pusa pe un loc secundar, deoarece este principala cale prin care se poate lua contact cu mediul exterior. Obstructionarea vederii prin depunerea anumitor particule de murdarie este deranjanta atat vizual, cat si estetic, fiind un aspect negativ pentru imaginea locuintei sau a cladirii vizate.

Sursa foto: Pexel.com

Cosul meu

Cosul este gol.